Hier maak je de mooiste herfstwandelingenEn geniet ten volle van de herfstige kleurenpracht!

herfstwandeling

Het bos, daar je moet zijn tijdens de herfst! De prachtige collage van geel, oranje, bruin en rood waarin de parken en bossen nu gehuld zijn, smeekt gewoon om een natuurwandeling. We zetten even enkele bestemmingen in ons land op een rij, die bewijzen dat de herfst veruit het mooiste seizoen op de kalender is.

Ploeteren door de Hobokense polder (Hoboken, Antwerpen)

Hoewel heel wat Antwerpenaren ze niet echt kennen, geldt de Hobokense polder als een van de mooiste groene plekken rond de Koekenstad. Het gevarieerde poldergebied ligt in een bocht van de Schelde, ten zuiden van de stad. Bossen, moerassen en open weilanden wisselen elkaar af in dit gebied van 170 hectare, met maar liefst 500 verschillende planten. Langs aangeduide routes van 1 tot 7,5 kilometer kunnen dierenliefhebbers op zoek naar kikkers, salamanders, reigers en tal van andere vogels, maar ook naar indrukwekkende Galloway-koeien. In 2016 werd de wandeling in de Hobokense Polder nog verkozen tot ‘Wandeling van het Jaar’ door de provincie Antwerpen. 

Paddenstoelen spotten in het Wijnendalebos (Torhout, West-Vlaanderen)

In het hartje van West-Vlaanderen ligt het Wijnendalebos, een 181 hectare groot paradijs voor wandelaars. Tijdens de herfst zijn paddenstoelliefhebbers hier aan het juiste adres, want dan schieten meer dan 500 soorten uit de grond, kriskras verspreid tussen de indrukwekkende zomereiken. Wie hier tot in de late uurtjes rondwandelt, maakt zelfs kans om vleermuizen te zien, die in de boomholtes leven.

Hoog tussen de bomen (Hechtel-Eksel, Limburg)

Waarom zou je onder de bomen blijven, als je ook hoog tussen de kruinen kan wandelen of fietsen? In het Bosland in de Limburgse gemeente Hechten-Eksel wandel je in hogere sferen dankzij het Fietsen Door de Bomen pad, dat ook voor wandelaars een absolute aanrader is – zeker in de herfst. Via een dubbele cirkel met een doorsnede van zo’n honderd meter klim je naar boven tot in de mooi gekleurde kruinen van de bomen. Een herfstwandeling van hoog niveau!

Het eeuwenoude Zoniënwoud (ten zuiden van Brussel)

Op slechts enkele minuten van het hectische centrum van Brussel, ligt de groene long van onze hoofdstad: het Zoniënwoud. Met haar oppervlakte van 4.400 hectare is het Zoniënwoud niet alleen een van de grootste bossen van België, het is ook een van de oudste. De geschiedenis van het bos gaat immers eeuwen terug, tot in de Romeinse tijd. In het bos vind je dan ook eeuwenoude beuken, die de zogenaamde beukenkathedraal vormen. Het uitgestrekte Zoniënwoud ligt zowel op Vlaams, Waals als Brussels grondgebied, je kijkt dus best even op de site om de handigste toegangspoort te vinden.

Weer op adem in de Ardennen

In de Belgische Ardennen vind je prachtige bossen en wandelroutes in overvloed. We kozen er het beekdal van de Ninglinspo uit, in het Zuiden van de Ardennen. De wandeling van ongeveer 6 kilometer met dezelfde naam is een onvergetelijke tocht, die start in de buurt van Aywaille en Remouchamps. De opeenvolging van indrukwekkende uitzichten, pittoreske watervalletjes en paden met een avontuurlijk karakter, maken van deze wandeling een unieke belevenis, vooral in de kleurenpracht van de herfst. Je ontdekt meteen waarom zoveel Belgen dit de mooiste wandeling van België noemen.

Het prachtige Mullertal in Luxemburg

Wandelliefhebbers kennen het Luxemburgse Mullerthal onder de sprekende naam Klein Zwitserland. De Zwitserse bergtoppen zijn dan wel van een ander kaliber als deze golvende regio in het oosten van het Groothertogdom, toch kan de natuurpracht moeiteloos concurreren met die van het Alpenland. De indrukwekkende rotsformaties geven dit wandelparadijs een uniek karakter, dat achteraf in je geheugen blijft gegrift. De Mullertal Trail is een wandeling die uit verschillende delen bestaan, waarmee je de hele regio kunt ontdekken.